Tko o čemu, Bandić o Ostojićevim potpisima

Tijekom ove kratke kampanje, Bandić je provodio svoju uobičajenu taktiku. Ništa ne pričati, barem ne konkretno, nema sučeljavanja, obilaziti sve i sva “nazovite ured, riješiti ćemo”. Manjak vlastitih afirmativnih prijedloga i poruka nije ga spriječio u blaćenju protivnika. Naravno, ne onako “muški” u lice. Ne Bandić to odradi preko trećih ljudi. Tako je njegov stožer poslao prijavu Državnom izbornom povjerenstvu da je “Ostojić za potpise potpore koristio imena umrlih“. DIP je par dana kasnije Bandićevu prijavu odbacio budući je podnesena nakon isteka roka za podnošenje prijava.

Srž Bandićeve prijave je u navodu da Ostojić zapravo nije prikupio potpise, već je iskoristio podatke sa potpisnih lista za Bandićevu kandidaturu od prije četiri godine. Ono što mene tu zanima je, kako Bandić uopće zna tko je potpisan na Ostojićevim listama, pa da tako nešto može tvrditi? Ne vjerujem da mu ih je DIP jednostavno pokazao.

Nadalje, Bandić iza sebe ima dugu i registriranu povijest manipulacije bazama podataka. Primjerice, na predsjedničkim izborima je neovlašteno koristio stranačke liste SDP-a, kao i gradske liste umirovljenika, socijalno ugroženih građana, obrtnika. Konkretno, i meni se tada obratio kao članu SDP-a. Ne budi lijen, podnio sam zahtjev za zaštitom prava Agenciji za zaštitu osobnih podataka koja je na kraju donijela rješenje da je Bandić uistinu zloupotrijebio baze podataka i osobne podatke.

 

Dakle, čovjek već ima iskustva u takvim rabotama.

Također, čovjek je u ovoj kampanji pokazao kako zna i aktivirati nabildane “ćelavce” koji će ušutkati kritiku u javnom prostoru. Naravno, to nisu bili unajmljeni snagatori, već samo “zabrinuti građani kojima je stalo da javne tribine prođu u miru“.

Uzevši u obzir pedigre dotičnoga, kao i iskustvo koje očigledno ima, meni se vjerojatnijim čini scenarij da je par “zabrinutih građana” krenulo lažno potpisivati umrle i odseljene po Ostojićevim kandidaturama. Pa je onda jasno i od kuda Bandiću informacija o tome tko je potpisan na tim listama.

Također, izgledan mi je scenarij po kojem je Bandićev stožer namjerno prijavu poslao prekasno. Zašto? Pa više je korisnih rezultata: prvo, “eto opet vlast štiti svojeg”. A pritom se prijava neće ni riješiti – dakle neće se utvrditi da li je bila utemeljena i u kojoj mjeri. Da li među potpisima ima nevaljalih, i da li ih je deset, sto ili pak 10%. Sve je to zapravo nebitno, jer je blato nabačeno, a poslije pojeo vuk magare. Dakle, cilj je postignut, ne usprkos, nego baš zbog “kašnjenja”.