Otvoreno pismo Predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović

Poštovana Predsjednice Republike Hrvatske

 

Na samom početku moram Vam reći – ja nisam Vaš birač. Glasao sam za Vama suprotstavljenog kandidata. Kada su na Vašoj inauguraciji, Vaši uzvanici izviždali prethodna dva Predsjednika Republike, Stjepana Mesića i Ivu Josipovića, izviždali su i njihove birače, pa i mene. Pa ipak, budući ste u Vašem nastupnom govoru pozvali na zajedništvo, te budući ste se predstavili kao predsjednicom svih građanki i građana Republike Hrvatske, osjetio sam se ponukanim da Vam se obratim ovim pismom.

Znam da ste u ovom periodu zasigurno jako zauzeti, no nadam se da ćete naći vremena za ovu temu. Prvo, kako mediji pišu, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba, gđa Sandra Švaljek tijekom siječnja ove godine oprostila Vašoj bivšoj stranci, Hrvatskoj demokratskoj zajednici dug prema Gradu Zagrebu u iznosu od 31 300.83 kune. Odluka je svakako zakonita, no prilično je nezgodno kada par dana kasnije ta ista stranka plati troškove Vašeg boravka u hotelu Sheraton u iznosu od oko 45 000 kuna. Tako su građani grada Zagreba, s HDZ-om kao posrednikom, kroz svoje poreze i prireze, platili veći dio cijene Vašeg boravka u Sheratonu, bez da ih je itko išta o tome pitao. Znam da ste spomenuti hotel koristili u periodu između izbora i useljenja u ured na Pantovčaku, no obzirom da su prethodni predsjednici u tom istom periodu bili osjetno skromniji, taj Vaš trošak mi se čini neprimjerenim luksuzom u doba krize. Pogotovo zato jer ste i sami u kampanji isticali potrebu za štednjom i skromnošću.

 

No pravi problem vidim u činjenici da Grad Zagreb, koji je bio spreman Vašoj bivšoj stranci oprostiti dug, to isto nije spreman učiniti primjerice za osmeročlanu obitelj Maranić, koja je Gradu na ime zaštićene stanarine i komunalija dužna 26 169.67 kn. Zbog tog duga, ovoj je osmeročlanoj obitelji Grad Zagreb zaprijetio izbacivanjem na ulicu.

Poštovana Predsjednice, budući ste se tijekom kampanje, a pogotovo između prvog i drugog kruga izbora, strastveno zalagali za prava socijalno ugroženih, prvenstveno prava na dom i na zaštitu obitelji, smatram da u ovim nesretnim okolnostima možete pokazati koliko se Vaša izborna retorika i teorija može prevesti u praksu. Iskoristite svoju poziciju i autoritet Predsjednice, i pozovite Vašu bivšu stranku da novcem koji im je poklonjen od strane poreznih obveznika Grada Zagreba pomognu onima kojima je ta pomoć daleko potrebnija.

Kao što sam već rekao, vjerujem da su obje odluke Grada zakonski utemeljene, ali veliko je pitanje da li je moralnije i potrebnije novac poreznih obveznika pokloniti Vašoj bivšoj stranci, koja potom plaća Vaš boravak u hotelu Sheraton, ili je pak taj novac potrebniji višečlanoj obitelji kojoj prijeti izgon na ulicu. Ostanite dosljedni svojim riječima na temelju kojih ste dobili povjerenje građana – stanite u zaštitu prava na dom i stanite u zaštitu obitelji.

 

Uz želju za uspješnim obavljanjem dužnosti Predsjednice Republike Hrvatske,
srdačan pozdrav,

Aleksandar Hatzivelkos