Novi oblik pljačke

Danas sam od „Novog oblika života“ (za one koji nisu upoznati sa reklamom, A1) dobio pismo. Bacio sam pogled na njega i ostavio ga za kasnije. Izgledalo je dosadno. Nakon nekog vremena već sam ga nosio prema kutiji u kojoj skupljamo stari papir, kada sam ga ipak odlučio pročitati. „Poštovani, svakodnevnim radom na poboljšanju usluga…“, pa bla-bla, pa se malo hvale nekim svojim istraživanjem, i kad ono, tek na kraju trećeg poglavlja uleti mala bomba:

Kako bismo pratili trendove … bla-bla …, od 1. rujna ove godine svi će naši postojeći i novi korisnici fiksnih paketa na računu imati iskazanu stavku Pristup uslugama fiksne mreže u iznosu od 20 kn…

Ček’ malo. Jel’ to oni meni pišu kako će mi povećati mjesečni račun za 20 kn. Tek tako usred ugovora? Ne budi lijen, nazovem ja njih. I da, od 1. rujna, dakle od računa koji dolazi u listopadu, svi će računi za fiksne mreže biti uvećani za 20 kn.

Naravno, ne mogu te prisiliti da zbog njihove jednostrane odluke, cijeli ostatak ugovora plaćaš 20 kuna veći račun. Zato par redova kasnije piše:

Ako zbog navedene promjene želite iskoristiti pravo raskida postojećeg ugovora bez naplate naknade za prijevremeni raskid ugovora, možete to ostvariti u razdoblju od 2. do 31. kolovoza 2019. godine.

Od 2. do 31. kolovoza? Kada je većina ljudi na godišnjem?

Dakle da ponovimo. Majstori su se sjetili krajem srpnja poslati obavijest korisnicima da će im od rujna pa nadalje svaki mjesec uzeti 20 kuna više. Zato jer bi to oni tako. A ti, ako ti ne paše, reagiraj u kolovozu.
Ako uopće pročitaš to pisamce u tom mjesecu.

Uz neku normalnu distribuciju vremena sklapanja ugovora, Novi oblik života je svojim korisnicima u prosjeku odlučio uzeti 240 kuna. A ako ste nesretnik koji je tek sklopio dvogodišnji ugovor sa Novim oblikom života, onda će vas olakšati za 480 kuna. A jedni period u kojemu možete reagirati su stavili u kolovoz, mjesec u kojemu je najmanja mogućnost da ste uopće kod kuće i da ćete uopće pročitati to pismo.

Izgleda da nije Milan Bandić jedini lik koji koristi takve podle i podmukle trikove. (PS: za neupućene, Miki je „javnu raspravu“ o svom novom projektu uništavanja grada, zagrebačkom Manhattnu stavio također u špici sezone).

No dobro, oni su napravili sve što su mogli kako bi nas preveslali, no i vama je potreban samo mobitel da bi ste reagirali.
1. Sve navode iz ovog teksta možete provjeriti na besplatnom broju telefona 0800091444
2. Zahtjev za prijevremeni raskid ugovora također možete poslati s mobitela na e-mail adresu: zahtjev.za.raskid-privatni@a1.hr

Ako vam je ok Novom obliku života pokloniti par stotina kuna, zato jer su si oni to tako odlučili, ne morate napraviti baš ništa. Ja osobno im šaljem zahtjev za raskidom ugovora od 1. rujna, a u kolovozu ću si potražiti novog pružatelja usluge fiksnog telefona, interneta i TV-a.

Čak i da ponude budu iste kao i ova Novog oblika života, sigurno prelazim nekom drugom. Naime, Novi oblik života me upravo pokušao preveslati za kojih 350 kuna, a drugi (još) nisu. Iskreno želim Novom obliku života da mu se ovakva podla poslovna praksa obije o glavu. Možda će kao Još noviji oblik života onda biti pametniji.