Kritika radi kritike

Neću reći uvijek, ali često, pročitam kolumnu Tomislava Klauškog. Čovjek ima oštar um i preciznu kritiku. Iako se s tom kritikom često i ne složim, volim vidjeti što se sve i kako stavlja na teret – uglavnom vladajućima. Što je normalno, uvijek je pozicija ta koju se najčešće kritizira – kao što je nekada to bio HDZ, Sanader i Kosor, tako je to danas SDP i Milanović. No u zadnjoj je kolumni Klauški fakat promašio. Pišući o predizbornom Zagrebu, Klauški tako navodi:

Zato je Ostojić plasirao novi izazov pred birače: “Meni nije svejedno. A vama?”. Zaboravljajući pritom kako građanima nije bilo svejedno u protekle četiri godine kad SDP nije želio odbiti prijedlog proračuna, izazvati prijevremene izbore i tako se riješiti Bandića, nije im bilo svejedno prije četiri godine kad je SDP nametao tog istog Bandića, nije im bilo svejedno ni u četiri godine prije toga dok je Bandić s kumovima haračio metropolom.

I bez daljnjega kritika SDP-a zbog Bandića kao “najboljega kandidata za gradonačelnika” od prije četiri godine je posve utemeljena, iako već fakat otrcana. No, ja sam o Bandiću prije četiri godine pisao isto što pišem i danas, i fakat bez ikakve potrebe za opravdavanjem mogu napisati da je izbor Bandića u današnjem trenutku najgore što se na ovim izborima može odabrati. No nije u tome poanta ovog upisa.

Poanta je u Klauškovoj rečenici “Zaboravljajući pritom kako građanima nije bilo svejedno u protekle četiri godine kad SDP nije želio odbiti prijedlog proračuna, izazvati prijevremene izbore i tako se riješiti Bandića“. Koja je totalna glupost.

Naime, da je SDP odbio prijedlog Bandićevog proračuna u skupštini, isprovocirao bi izbore – ali samo za gradsku skupštinu, a ne za gradonačelnika. Da bi se smjenio gradonačlenik, potrebno je prikupiti potpise 20% birača grada Zagreba (oko 135 000). Što je teško, ali izvedivo. Primjerice, za inicijativu protiv gradnje HOTO centra na cvjetnom prikupljeno je oko 55 000 potpisa. Tako da tu Klauški neistinito banalizira, kada prikupljanje 135 000 potpisa olako svodi na komotno neizglasavnje u skupštini.

No čak i da se SDP upustio u tu priču, i prikupio sve te potpise za referendum za smjenu – opet ne bi uspio smjeniti Bandića. Naime na taj bi referendum trebalo izaći 50% upisanih birača. Usporedbe radi, u prvom krugu je prije dva tjedna glasalo 44% birača. Dodatno, Bandić bi u tom slučaju samo pozvao na bojkot. Koji je lokalni referendum do sada uspio prikupiti nadpolovičnu izlaznost? Fužine? Dubrovnik?

Danas bi pak, da je SDP kojim slučajem sve to i napravio, pak kod Klauškog sigurno čitali kako je stranka svojim glupim djelovanjem za koje se znalo da ne može uspjeti, Bandića vratila iz mrtvih. Pih.

U svakom slučaju, kritika je potrebna, i Klauški to često izvrsno radi. No ta kritika mora biti utemeljena na činjenicama, a ne obrnuto – da se “činjenice” prilagođavaju kako bi odgovarale zamišljenoj kritici. Nadam se da to više neću pronalaziti kod Klauškog, kako se ne bi pretvorio u crno-bijelu presliku – Butkovića.