Kampanja straha

Nedavno sam jedan dnevnik posvetio nesmotrenoj predizbornoj izjavi Jadranke Kosor, kada je HDZ izjednačila sa “Imperijom koja uzvraća udarac”. Iako sam već u tom tekstu ukazao na iznenađujuću istinitost te izjave, lako je uvidjeti da strah (kao modus operandi Imperije iz Star wars serijala) nije izolirani incident HDZ-ove kampanje, već njezina temeljna okosnica. Ne govorim ovdje samo o forsiranju glupih iracionalnih strahova od “crvenih” i od “obnove Jugoslavije”, pa čak ni o strahu koji implicira osnovni slogan HDZ-ove kampanje («čuvajmo Hrvatsku»), već o strahu kao temeljnom podsvjesnom principu političkog djelovanja. Promotrimo samo kakve izjave prate Jadranku Kosor od kada je načelu Vlade, a koje su se intenzivirale s pretkampanjom:

Procesa se ne bojimo, možemo se vratiti u baraku na Jarun.

Ne bojim se onih koji žele crvenu Hrvatsku!

Mi se vas ne bojimo!

Svi koji nas omalovažavaju moraju znati da ih se mi ne bojimo

Uvrede SDP-a izazivaju tjeskobu, ali ih se ne bojimo

Mi se vas ne bojimo, ja se vas ne bojim

Ne bojim se onih koji žele crvenu Hrvatsku!

Ne bojim se ničega i nikoga

Ne bojim se izbora, ali ih neću raspisati prije kraja pregovora s EU!

Ne bojimo se jer ako i dođe do izbora, HDZ pobjeđuje

Ne bojim se kritika i napada

Zbog ostvarenih rezultata ne bojim se izbora

Malo prečesto i zelotsko negiranje straha za nekoga tko se uistinu ne boji.

No nije sve u izjavama. Gotovo svaki novi potez Jadranke Kosor predstavlja panično čepljenje neke od rupa na švicarskom siru od broda, iz kojih strah curi u galonima.

Primjerice.

Jadranka Kosor već mjesecima izbjegava i odbija televizijsko sučeljavanje sa Zoranom Milanovićem. Unatoč neutemeljenim izjavama kako se tog sučeljavanja ne boji, ovih dana, kada je pritisak postao konstantan, ponudila je nemušti uvijet – «Da, pristajem na sučeljavanje, ali jedino ako s druge strane budu predsjednici svih četiri stranaka Kukuriku koalicije».

Naravno da se radi o kontraprijedlogu kojemu je jedini cilj izbjegavanje onoga čega se Jadranka Kosor <strong>boji</strong> – sučeljavanja kvaliteta dvoju pretendenata na premijersku poziciju. No opet, da sam ja na mjestu Milanovića, poziv bih prihvatio, s tim da naravno, Jadranka Kosor u studio dođe sa svojim koalicijskim partnerom – Željkom Kerumom.

Primjerice.

HDZ se i službeno, kao pravna osoba, našao pod istragom USKOK-a, i vrlo je vjerojatno da će daljnji razvoj te pravosudne priče rezultirati i situacijom u kojoj će HDZ kao pravna osoba morati stati pred sud. Članak 35. Statuta HDZ-a pak propisuje:

Predsjednik HDZ-a predstavlja i zastupa HDZ, odgovara za njegov rad, vodi politiku stranke u skladu sa programom stranke i odlukama središnjih tijela te ima pravo i dužnost provoditi sve mjere da bi u provođenju stranačke politike osigurao suradnju i odgovornost svih tijela i dužnosnika stranke.

 

Predsjednik HDZ-a pisanom odlukom određuje zamjenika, jednog od potpredsjednika ili glavnog tajnika da u njegovo ime zastupa Stranku za pojedina pitanja. Zamjenik predsjednika obavlja poslove za koje ga ovlasti predsjednik HDZ-a.

Dakle, prema Statutu HDZ-a, stranku bi pred sudom trebala zastupati (i odgovarati za rad stranke u periodu od kad je predsjednica) – Jadranka Kosor. No, i te se uloge Jadranka Kosor boji – pa bježeći od negativnog imagea, za predstavnika HDZ-a imenuje Damira Sesvečana, koji nije ni zamjenik predsjednice, ni jedan od potpredsjednika, ni glavni tajnik – niti je ikada obavljao ijednu od tih dužnosti.

Primjerice.

Sve su stranke i liste u Hrvatskoj već duboko zagazile u predizbornu kampanju, i kod svih se zna gdje će se kandidirati čelni ljudi. Osim kod HDZ-a. Prirodno bi bilo očekivati kandidaturu Jadranke Kosor u izbornoj jedinici u kojoj živi i u kojoj radi – prvoj, zagrebačkoj. Prirodno bi bilo očekivati da se kandidira u toj jednici i zbog neposrednog izbornog sučeljavanja sa vođom opozicije, Zoranom Milanovićem.

No Jadranka se i toga boji. Boji se stati na čelo liste koja izgledno osvaja tek dva saborska mandata. Boji se biti deklasirana četiri puta jačim izbornim rezultatom oporbe. Pa kalkulira i važe. Sanader je također pobjegao od takvog sučeljavanja, i to u X izbornu jednicu – no on je ipak imao kakvu takvu racionalizaciju, budući se radi o njegovom rodnom kraju.

Jadranka Kosor pak bježi u V izbornu jedinicu – zbog čega bi inače gotovo polovicu svojih trećih polaganja kamena temeljaca, otvaranja objekata koji će početi raditi tek za slijedeće vlade, i sličnih monty-python-ovskih događaja odradila na jugu Slavonije?

Primjerice.

GONG je od Vlade zatražio dnevne redove sa sjednica Vlade zatvorenih za javnost. Vlada ih je odbila dati, a Upravni sud presudio da je Vlada u pravu, jer GONG nije specificirao koji podatak traži – što je jelte nemoguće, jer je Vlada sve, uključujući i dnevni red proglasila tajnom. GONG je po tom pitanju podnio ustavnu tužbu.

GONG je od Vlade zatražio evidenciju ulazaka i izlazaka fizičkih osoba iz zgrade Vlade 4. kolovoza 2007. godine kada je tamo održan sastanak koji se pokazao kao kamen temeljac za aferu danas poznatu kao Fimi media. Vlada je odbila dati te podatke, a Upravni sud opet presudio u korist Vlade, s obrazloženjem da GONG nije precizirao za koju konkretnu fizičku osobu traži podatak. GONG je po tom pitanju podnio ustavnu tužbu.

Iscrpnije podatke možete naći ovdje. Van ove pravne trakavice kroz koju GONG pokušava natjerati Vladu da poštuje duh i slovo Zakona o pravu na pristup informacijama, ostaje temeljno pitanje – čega se Jadranka Kosor ovdje boji? Zašto rukama, nogama, zubima i noktima ne želi u javnost pustiti informaciju tko je sve ulazio u Vladu tog dana, te što je Vlada raspravljala na svojim sjednicama zatvorenim za javnost?

Takvi bi se primjeri mogli nastaviti nizati gotovo na dnevnoj bazi. Iz Jadranke Kosor strah gotovo pa da emanira, a korijen svih tih strahova je jedan – strah od gubitka izbora i svih kostura koji bi nakon toga popadali iz ormara. S druge strane, humanistički je pomoći ljudima u nevolji, a kaže se da je najbolji lijek za prevladavanje strahova suočavanje s njima. Omogućimo, stoga, Jadranki Kosor da se sa svojim suoči 4. prosinca.