Kako je Miki pokazao Zokiju “kako se to dela”

Holding je pred kolapsom. Milan Bandić uzima stvari u svoje ruke, i na hitan sastanak zove sve pročelnike u Holdingu – 16. kolovoza u 11 sati svi su se morali nacrtati na sastanku na kojemu je Miki prezentirao katastrofalne rezultate Holdinga. I nitko nije ni pisnuo iako se radilo o petku koji je valjda cijela radna Hrvatska spojila sa neradnom Gospom u četvrtak. Cijela, osim Bandića i pročelnika u Holdingu. Dobro, i osim moje supruge i mene, ali to sada nema veze. 🙂

‘Pa nisam ljude zvao s godišnjeg odmora zato što mi se prohtjelo nego zato što situacija nalaže da moramo svi biti skupa i dati mjere koje će rezultirati sanacijom duga od skoro tri milijarde kuna i odgovoriti na pitanje gdje ćemo s viškom od dvije tisuće ljudi koji su mimo kriterija primljeni u ove četiri godine (u Zagrebački holding)’, rekao je Bandić.

Iskreno rečeno, istina je upravo suprotna – apsolutno se ništa nije postiglo na popravljanju stanja u Holdingu time što je sastanak održan u petak koji svi spajaju, a ne tri dana kasnije, u ponedjeljak. No Bandić je u pravu – nije ljudima naredio da se nacrtaju na sastanku “zato jer mu je prohtjelo” nego zato jer je tako postigao izuzetan PR zamah.

Em je raji pokazao da ne tetoši direktore i direktorčiće, em je pokazao kako “dela” kada se svi drugi odmaraju, em je namjestio pozornicu za plasiranje idealnog spina – “poglejte kaj su napravili Holdingu kad su mi ga uzeli“.

I istina, Holding je u komatoznom stanju. No.

Prvo, za kreaciju gotovo svih problema u Holdingu odgovoran je upravo Bandić. Isforsirao je gradnju naselja Sopnica-Jelkovec radi kojeg se Holding prezadužio, a u kojemu sada ne može prodati izgrađene stanove. Prezadužio je Holding zbog kupovine zemljišta Gredelja – no nakon kupovine nije realizirao plan stavljanja tog zemljišta u funkciju. Zemljištu je u međuvremenu pala cijena, na njemu gradska uprava nije ništa pokrenula, a Holdingu se gomila dug s kamatom. Kada se tome pridoda da je kao gradonačelnik sustavno stopirao planove restrukturiranja Holdinga koje mu višekratno nudila tadašnja uprava – a da bi danas na velika zvona taj isti plan prezentirao kao svoj, te da je direktno utjecao na smanjenje prihoda Holdinga (subvencijama u ZET-u i parkingu koje je propisivao kao gradonačelnik) – postaje jasno da je izvor problema Holdinga bio i ostao upravo Bandić.

No to sve ne igra nikakvu ulogu, zato jer je Bandić još jednom pokazao kako se debelim obrazom i sirovim populizmom igra PR igra. Danas je u poziciji da nakon najave o rezanju Holdinga za 20% ima adute u rukama u pregovorima sa sindikatima, dok je odgovornost bez problema sa svojih leđa naspinao na druge.

S druge strane Milanović je državu zatekao u puno gorem stanju nego li što je Holding – i pri tome uistinu, za razliku od Bandića, nije imao nikakvu ulogu u stvaranju tog financijskog kaosa. I umjesto da je na samom početku najavio rezove (pa i veće od realno potrebnih ili ostvarivih), Milanović je pokušavao sa što manje nagaženih prstiju ispeglati državni deficit. Da je prije dvije godine nastupio kao Bandić danas, npr. rezanje plaća od samo 10% bilo bi tretirano kao uspjeh.

Ovako imamo što imamo, a Miki je, nažalost, Zokiju pokazao “kako se to dela“-