Izgubljeni u Zagrebu: Zbog čega Bernardić srlja u koaliciju s HNS-om?

Davor Bernardić je imao sve, samo ne lagan početak u ulozi novog predsjednika Socijaldemokratske partije. Iako je iz unutarstranačkih izbora izašao sa jasnim dvotrećinskim izbornim legitimitetom, u mandat je ušao opterećen lošom političkom pozicijom zagrebačkog SDP-a, kao rezultatom njegove višegodišnje vladavine tom organizacijom. Pored toga, dočekao ga je i iznimno neprijateljski nastrojen klub zastupnika u Saboru, koje je redom na tu poziciju doveo Zoran Milanović. I sve to u sam osvit lokalnih izbora, u trenutku kada su se lokalne kampanje već debelo zahuktale.

Da se Bero dobro snašao u tim teškim okolnostima – nije. Prve mjesece njegove vlasti u partiji obilježili su neodlučnost, odugovlačenje i prilično blijed medijski nastup. Sve to je dovelo do toga da su u prvi plan počele iskakati politički nebitne epizode i/ili gafovi, poput izjave da bi predsjednica trebala dobiti ovlasti nad tri ministarstva u Vladi.

U biti, takve epizode su prilično nebitne, i lako se mogu pripisati početnom nesnalaženju u novoj liderskoj ulozi. Dječjim bolestima novog mandata. Doduše, trebao bi malo pripaziti, kako se uskoro ne bi umjesto „zoranizama“ počelo govoriti o „berizmima“.

No maknemo li takve epizodne „afere“ u stranu, Davor Bernardić se ovih dana nalazi pred svojom prvom strateškom političkom prekretnicom u ulozi predsjednika SDP-a. A to je odluka o načinu izlaska na lokalne izbore, u prvom redu u gradu Zagrebu.

Izbori u gradu Zagrebu imaju posebnu težinu. Berin iznenadni odlazak sa mjesta predsjednika gradske organizacije u fotelju predsjednika stranke, ostavio je gradsku organizaciju SDP-a bez kandidata za gradonačelnika. I to baš na izborima kada bi lokalni faraon, Miki Fontana, konačno mogao (i trebao) pasti. Što je izuzetno dobro iskoristio HNS, profiliravši pravovremenom kampanjom Anku Mrak Taritaš kao predstavnicu promjene u gradskoj politici.

U takvim okolnostima potpora Anki Mrak Taritaš je jedini logičan i racionalan potez, između ostaloga i zato jer uopće nije svejedno da li će Bandiću u drugi krug izaći Anka ili njegova jučerašnja zamjenica Sandra Švaljek.

No strateška politička greška koju se Bero i SDP upravo spremaju napraviti je formiranje koalicijske liste sa HNS-om na svim razinama gradske vlasti.

Izborni sustav

Na početku, raščistimo kontekst u kojemu pričamo. Naime, jako često se u raspravama izborni sustav, odnosno primjena D’Hondtovog izbornog modela, koristi kao opravdanje za predizborno koaliranje. Jer „D’Hondtov izborni sustav preferira najjače liste“. Iako takav argument ima smisla, jako je važan kontekst u kojemu ga se upotrebljava. Primjerice u izborima za gradsku skupštinu bira se 51 zastupnik na jednoj listi. Kod parlamentarnih izbora bira se između lista s 14 zastupnika. Taj je podatak od presudne važnosti za ovu raspravu.

Naime, D’Hondtova izborna metoda asimptotski teži prema savršenoj proporcionalnosti. To znači da pri biranju većeg broja zastupnika s liste, metoda točnije raspodjeljuje mandate. Pojednostavljeno, što je veća lista, to je manja vjerojatnost da će koalicija putem izbornog sustava uspjeti „uhvatiti“ dodatni mandat kojeg ne bi imala bez koaliranja. I dok sa deset izbornih lista sa po 14 biranih zastupnika koalicijski izlazak na izbore ima itekakvu matematičku podlogu, koaliranjem „hvatati“ dodatni mandat na listi sa 51 kandidatom sličniji je bacanju graha, nego li racionalnoj odluci.

Naravno da je takva situacija – u kojoj se koaliranjem dobiva mandat više nego li samostalnim izlascima – i dalje moguća. Ali se konkretno u slučaju Zagreba i liste s 51 kandidatom, već promjena rezultata od 0,5% znači i gubitak „dodatnog“ mandata.

Dakle, ako je D’Hondtov model izgovor za slaganje koalicijskih lista SDP-a i HNS-a, onda je on promašen. Konkretno, puno je veća vjerojatnost da lista dobije dodatnog, ili čak dva dodatna zastupnika koaliranjem sa nekom od malih jasno profiliranih platformi (poput primjerice „Zagreb je naš“) nego li što će tog dodatnog zastupnika donijeti koaliranje sa HNS-om.

Stranačka baza

Slijedeći važan moment koji treba uzeti u obzir je raspoloženje „stranačke baze“, članova stranke. Koje je gotovo jednoznačno protiv koaliranja sa HNS-om. U procesu donošenja odluke o izlasku na izbore, a koji je trajao katastrofalno dugo čime je realno oslabljena politička pozicija SDP-a, članstvo je – ignorirano. Sva ona „odrađivanja terena“, „komunikacija s bazom“ i „volja članova“ pokazali su se praznim riječima.

Da stvar bude gora, Davor Bernardić je u unutarstranačkoj kampanji govoreći pred članovima stranke bio više nego jasan o koaliranju sa HNS-om. Članovima koji su ga par tjedana kasnije neposredno birali, jasno je poručio – neće biti koaliranja sa HNS-om. Jako je loše kada novi predsjednik, koji je biran kako bi bio „promjena“ tako malo i tako kratko drži do svog eksplicitnog predizbornog obećanja.
Uostalom, što ako HNS na jedno od svojih mjesta na listama odluči postaviti tajnika stranke, Srećka „Nanbudo“ Ferenčaka? Čovjeka koji i dan danas igra važnu (iako neformalnu) ulogu u gradskoj organizaciji te stranke. Kako će SDP svojim članovima, simpatizerima i glasačima objasniti da ih zove da glasaju za listu na kojoj se nalazi čovjek osuđen za mešetarenje gradskim zemljištem?

Pristajanjem na zajedničke liste sa HNS-om, i to na svim razinama lokalne vlasti – od mjesnih odbora pa do gradske skupštine, SDP je krenuo u aktivnu izgradnju gradske organizacije – druge stranke. HNS trenutno ima dva zastupnika u skupštini grada, jednog u vijeću gradskih četvrti, i ukupno njih 13 u mjesnim odborima. Ovim potezom SDP će višestruko ojačati tu stranku, dok će njegova pozicija u gradu stagnirati ili opasti. Kratko i jasno – SDP je takvim potezom pristao graditi političku strukturu druge stranke. Umjesto jasne profilacije novih lica i politika, te snaženja stranke, vodstvo bira kukavičluk, rezignaciju i ziheraško čuvanje mrvica koje se daju sačuvati.