Imperija uzvraća istinu

darth-jacaPrije više od godinu dana, u lipnju 2010. pisao sam o tada aktualnom sindikalnom prikupljanju potpisa za referendum o ZOR-u . U tom sam tekstu povukao slijedeću metaforu:

Naime, pregovarajući sa sindikatima, Jadranka je odlučila zaigrati staru Sanaderovu igru – spinanje. Jadranka je tako govoreći na sjednici Vlade, u javnost pustila spin kako „bi se već u petak mogao postići dogovor između sindikata i Vlade“. Ili Darth Jadranka ne igra tako dobro manipulativnu igru kao njezin Sith učitelj, Darth Sanader (uostlom, poznato je da u Sith redu učenici nasljeđuju učitelja eliminacijom, a ne zato jer su ih nadrasli u kvaliteti), ili su sindikati kroz ponavljanje nešto i naučili – kako bilo da bilo, rezultat je isti.

Napisano sam popratio i malom slikicom – jest da je amaterska, ali prenosi poruku.

Ono čemu se nisam nadao jest da će tu moju usporedbu godinu dana kasnije ponoviti i potvrditi upravo – Jadranka Kosor:

‘Vrijeme je da imperija, koja se zove HDZ, uzvrati udarac! Kako? Pobjedom naravno!’ – zaključila je Kosor i izazvala veliki pljesak mnoštva u dvorani.

Žalosna jest činjenica da se Jadranka Kosor, stisnuta lošim ratingom, koprca u kampanji i tresne glupost koja samo oslikava da ni ona, ni njeni PR suradnici, pojma nemaju o značenjima simbola pop-kulture. «Imperija» iz znanstveno-fantastičnog serijala «Star Wars» u potpunosti je oličenje zla, megalomanije, sebičnosti, korupcije (i to u prvom redu političke, jer je upravo degenerirani politički sustav omogućio imperatoru Palpatineu uspon do pozicije moći, i konstrukciju Imperija). Da, jedan od popratnih simbola je i snaga, ali snaga zasnovana na unifomiranoj bezpogovornoj slijedbi (klonova), te zloupotrebi moći (dark side of the force).

Čisto ljudski, zanima me na koji način Jadranka Kosor uopće shvaća i tumači filmove i serije koje pogleda – budući svaki drugi ima referencu na Ratove zvijezda? Odgovor je vjerojatno vrlo jednostavan – nema vremena za gledanje serija i filmove, prezauzeta je trećim postavljanjem istih kamena temeljaca i otvaranjem montažnih objekata na nekim gradilištima iz daleke budućnosti.

Politički gledano, stvarno mi nije jasno od kuda joj uopće ideja za takvom paralelom? Kome se ona tom rečenicom pokušala obratiti? Kojem glasačkom tijelu? Sigurno ne onom «mnoštvu» u bjelovarskoj dvorani. Oni su «velikim pljeskom» samo potvrdili da ne razumiju značenje onoga što premijerka nije razumjela izgovaranjem. Dakle, što se njih tiče, tu rečenicu nije trebala ni izreći.

Jedini pokušaj traženja smisla može biti u tumačenju da se Star wars referencom pokušala obratiti mlađoj (i srednjoj) urbanoj generaciji, no ako je to istina, onda je uistinu debelo zeznula, te polučila kontraefekt.

No pustimo sad taj aspekt priče na stranu – nepromišljene i loše poruke u kampanji se događaju, i počesto, kao u ovoj situaciji razotkriju prijetvornost političara. To je nažalost česta pojava. Postoji jedna druga stvar koju je ipak važno naglasiti:

Ovom porukom Jadranka Kosor je javnosti uputila do sada jedinu istinitu predizbornu poruku.

Naime, ako se promotri malo bolje, između HDZ-a i Imperije se uistinu mogu povući brojne paralele. U oba slučaja radi se o sustavima s kultom neprikosnovenog vođe s kojim se može i smije jedino slagati. U suprotnom slijedi (politička) eliminacija. Oba su sustava izgrađena na monolitnosti poslušnika. U oba sustava cvjeta korupcija. Oba se sustava koriste afirmacijom straha i bijesa kao modela za vladanje, što je pogotovo vidljivo (i) u ovoj kampanji u kojoj HDZ nanovo afirmira iracionalne strahove od «crvenih». U oba sustava je prijetvornost, laganje i podmetanje (pa čak i prema svojim članovima) modus operandi (za ilustraciju ove tvrdnje dovoljno se zapitati da li je ministar Bošnjaković uistinu mislio kako optužnica iz Srbije potpredsjednika Sabora «nije dovoljno važna informacija» koju treba prenjeti premijerki).

Ono u čemu je premijerka pogriješila jest paralela sa trenutkom u filmskom serijalu. Hrvatska se, naime, danas ne nalazi na početku 5. epizode – u kojoj, jelte, imperija uzvraća udarac. Ne, taj trenutak je već prošao, a u ime Imperije udarac je uzvratio Sanader. Nakon mršave i konfuzne pobjede 2000. kojom se nisu ispunila sva očekivanja i mogućnosti, uništenjem prve inačice Zvijezde smrti, Imperija je samo kratkotrajno vraćena na led. Sanader je bio taj koji je ovom društvu «uzvratio udarac» ponovnom uspostavom korupcionaške hobotnice. Ono što je pred nama jest šesti, poslijednji čin, i potpuni raspad Imperije.

Paralela se štoviše može povući još dublje, do konkretnih osoba. Sanaderovom (Darth Vaderovom) moći Imperija je uistinu uzvratila udarac, ali će taj isti Sanader (Darth Vader) biti taj koji će Imperiju i srušiti. Tek se Sanaderovim odlaskom u Remetinac počelo odmotavati korupcijsko klupko ove vladajuće garniture, klupko koje će ih koštati konačnog kraha – bez obzira što nitko od njih «ništa nije znao».

Unatoč stvarno obilju paralela koje se mogu povući između HDZ-a i Imperije, bilo bi ipak pretenciozno na drugoj strani političkog spektra tražiti Jedi učitelje, poput Obi Wan Kenobija, ili pak Yode. No i tu postoji jedna intrigantna paralela:

Pored Datrh Vadera, krahu Imperije je na kraju kumovao i Luke Skywalker, mladac koji je naivno, i preagilno uletio u igru, koji je prvu polovicu serijala demonstrirao podosta problema sa vlastitim egom, koji je proživio i poraz u sukobu sa samim sobom (izbori 2007.), te kojemu je otac upravo Darth Vader (ne piše li se stalno da je Milanovića u Ministarstvu vanjskih poslova svojedobno zaposlio baš Sanader?), te koji je u procesu našao dovoljno mudrosti i zrelosti. Ostaje vidjeti da li će se paralela i u tom segmentu ispuniti.