Glasam srcem

Hrvatska je, kao i ostatak Europske unije, ušao u završnicu kampanje izbora za Europarlament. Do trenutka kada će birači odlučivati o novom sastavu parlamenta Europske unije preostalo je tjedan dana. Više-manje svi akteri na političkoj sceni će vam reći kako u ovi izbori izuzetno važni. U kampanju se uključila čak i sama Europska unija, predizbornim spotovima sa sloganom „Ovaj put glasam“.

No, budimo iskreni. To baš i nije tako.

Dvije ključne političke opcije u Europi, demokršćani i socijaldemokrati (ali isto vrijedi i za liberale i zelene) su, što se vrijednosti tiče, svemirski brod za našu malu iskompleksiranu, korupcijom premreženu državu. Tako da će, tko god na kraju pobijedio u EU izborima, ta većina politički i vrijednosno biti miljama ispred ovoga što imamo doma. Bilo u obliku vladajućih ili opozicije.

Najpreciznije, ovi izbori iz perspektive građanina RH, zapravo predstavljaju preskupi natječaj za masno plaćena zastupnička mjesta u Europarlamentu. Bez ikakve odgovornosti za izabrane, i bez veze sa ljudima koji te zastupnike na ta mjesta i biraju.

Zato je i izlaznost tako niska.

Tako da se uistinu radi o izborima na kojima ne gubimo, ali niti dobivamo ništa presudno. I upravo zato na ovim izborima imam(o) slobodu u potpunosti glasati po savjesti, srcu i stvarnim preferencijama.

Ja sam po političkom uvjerenju socijaldemokrat.

Nažalost stranka koja bi u Hrvatskoj trebala artikulirati socijaldemokraciju to već dugo vremena ne radi. SDP danas predstavlja vreću punu bijesova koji se međusobno gložu i grizu. Glasati danas za SDP je glasati za njihova međusobna prepucavanja, glasati za njihove međusobne sukobe. Glasati za prevagu između loših i još gorih.

No upravo će iz te stranke reći kako je glasanje za bilo koju drugu lijevu opciju – bačen glas. Jer, D’Hondt, prag i sve to skupa. Istina je upravo suprotna. Glasati za SDP je danas baciti svoj glas u rupu ego-tripova, lažnih obećanja i iznevjerenog povjerenja.

Umjesto toga, ja ću na ovim izborima svoj glas dati ljudima koji uistinu vjeruju u lijeve političke ideje i ideale koje zastupaju. Glasati ću za ljude koji nastupaju sa uvjerenjem, i stvarnom željom da nešto naprave i promijene. Glasati ću za ljude koji svojim imenima, javnim, političkim i aktivističkim djelovanjem već godinama dokazuju da možeš biti dosljedan u zastupanju vrijednosti, da ideje i ideali nisu puka predizborna moneta koja se potroši čim glasači izađu iz birališta.

Glasati ću za Možemo.

I učiniti ću to iz srca, kako već dugo nisam imao priliku.
Da, znam. Vrlo vjerojatno ta lista neće skupiti dovoljan broj glasova kako bi ušla u EU parlament. No time moj glas neće „biti bačen“.
Ne, biti će uložen. Uložen u barem malo veću prepoznatljivost ljudi, programa i politika koje trebaju i zaslužuju biti prepoznati. Biti će uložen u barem malo veću medijsku pažnju u slijedećem izbornom ciklusu. Uložen u sadržaj vrijedan ulaganja.

I kada sljedeće nedjelje izađem iz birališta, osjećati ću se dobro, jer znam da sam napravio iskrenu i dobru stvar. Neću sam sebe morati uvjeravati kako je ipak bolje „manje zlo“. Neću morati racionalizirati svoje postupke. Neću se morati opravdavati, pa ni samom sebi.

Nemojte ni vi.


Fatal error: Uncaught exception 'wfWAFStorageFileException' with message 'Unable to verify temporary file contents for atomic writing.' in /home/matematefzg/public_html/hatziblog/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:52 Stack trace: #0 /home/matematefzg/public_html/hatziblog/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/matematef...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /home/matematefzg/public_html/hatziblog/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 52