Glas za SDP je glas za HDZ?

Ovoga proljeća sam, razgovarajući sa nekoliko stranačkih kolega upozoravao na sustavno uništavanje politike i političke pozicije SDP-a od strane njezinog predsjednika, Zorana Milanovića. Svojim egocentričnim potezima, koji mahom nisu utemeljeni na socijaldemokratskom poimanju društva, Zoran Milanović iz mjeseca u mjesec ruši političku vjerodostojnost i poziciju moje stranke – Plan 21, na temelju kojega je stranka dobila izbore postao je po riječima Zorana Milanovića “samo figurativan“, SDP-ovci koji su ovoj vladi doprinosili stvarnim socijaldemokratskim politikama redom su poizbacivani i iz Vlade i iz stranke, dok premijer javno zagovara ukidanje porezne stope za najveće plaće i flat rate poreze. Sve pršti od socijaldemokracije.

Kao što sam uporno upozoravao kolege, takav razvoj događaja mora dobiti odgovor u javnosti, kao što su uskoro pokazali i izbori za Europski parlament, na kojima je ORaH Mirele Holy dobio 10% glasova. Još ni danas nisam provario čuđenje Zorana Milanovića kako je jedna tek osnovana stranka bez stranačke infrastrukture uspjela dobiti toliki postotak glasova. Hej, jel treba crtati?

Uglavnom, Zoranovi jurišnici u stranci, kao i sam premijer posljednjih 6 mjeseci u javnost plasiraju tezu po kojoj će se javnost u strahu od crnog desničarenja zločinačke organizacije Tomislava Karamarka, na kraju ipak okrenuti SDP-u na parlamentarnim izborima. Jer “glasanje za male stranke je glasanje za HDZ”, ili kako je to eksplicitno formulirala jedna stranačka kolegica – glas za ORaH je glas za HDZ. Moje prvo pitanje na tu tezu je bilo – što ako (zapravo, kad) rejting ORaH-a preskoči rejting SDP-a? Jel tada glasanje za manju stranku znači glasanje za HDZ?

Da li je tada – glas za SDP, zapravo, glas za HDZ?

Nažalost trend rasta ORaH-a i pada SDP-a vrlo je brzo doveo do opisane situacije. Prema pisanju Novog lista, na području Istre i Rijeke popularnost ORaH-a je u istraživanju provedenom početkom kolovoza preskočila popularnost SDP-a. Prema Crobarometru na tom području u kolovozu ORaH dobiva 25% a SDP 21%. Doda li se tome eksplicitna, više puta ponovljena izjava Mirele Holy da ORaH sa “ovakvim SDP-om” (čitaj Zoranom Milanovićem) neće koalirati, jasno je kud će nas inzistiranje na neuspješnom, elitističkom, egocentričnom premijeru dovesti – do vladavine političke opcije koja bi protivnike bacala u jame, lustrirala povjesne udžbenike i povela u konačni obračun sa komunizmom.

Kako mi ne bi dušebrižnici krenuli u usta stavljati riječi koje nisam u ovom tekstu izrekao, biti ću sasvim jasan – ne, ja ne mislim da je glasanje za SDP zapravo glasanje za HDZ. Ja mislim da je glasanje za Zorana Milanovića glasanje za HDZ.

Stoga SDP mora postupiti odgovorno i prema svom biračkom tijelu i prema građanima ove države. Zoran Milanović se pokazao kao neuspješan premijer koji niti nije uspio u gospodarskom oporavku zemlje (zato jer ga to zapravo niti ne zanima), niti namjerava provoditi politiku stranke zacrtane predizbornim dokumentom, što se može argumentirati desecima primjera o politikama koje provode ministri, a amenuje premijer. K tome, Zoran Milanović sustavno ruši političku poziciju lijeve političke opcije, dijeli članstvo vlastite stranke, ali i birače sklone ljevici. Takvim svojim ponašanjem neposredno radi na dovođenju Tomislava Karamarka na vlast.

Zato vas pozivam – postupite odgovorno, pružite lijevoj političkoj opciji u Hrvatskoj šansu. Stranka mora raspisati izvanrednu konvenciju, i predsjednik SDP-a mora ući u tešku predizbornu godinu sa jasnim stranačkim legitimitetom. Legitimitetom za kojeg sam uvjeren da ga Zoran Milanović u SDP-u više nema. Ni u tragovima.