Flat-rate Rubikon

Kao grom iz vedra neba, Jutarnji je jučer na osnovi izjave “visokog izvora iz Vlade” donio priču kako se u Vladi razmišlja o uvođenju jedinstvene porezne stope, tzv. flat-rate poreza. Za neupućene – kratki sažetak. Jedinstvena porezna stopa je način oporezivanja u kojemu se svi porezi obračunavaju po istoj stopi – porez na dobit, PDV, porez na dividendu, porez na dohodak. Za razliku od tog načina oporezivanja Hrvatska od svog nastanka (kao i velika većina zemalja u Europskoj uniji) koristi progresivan način oporezivanja dohotka. U tom se pak modelu male plaće oporezuju manjom poreznom stopom, a veće plaće većom poreznom stopom.

I bez ulaženja u detaljniju matematičku analizu jasne su posljedice prelaska s progresivnog načina oporezivanja dohotka na oporezivanje jedinstvenom poreznom stopom – najbogatiji će plaćati osjetno (skoro duplo) manji porez (ukoliko se uvede stopa od 20%). Ukoliko pak proračun želi zadržati istu razinu prihoda (a želi), razliku će nadoknaditi oni sa manjim i srednjim primanjima.

Takva odluka po mom mišljenju predstavlja Rubikon ove Vlade.

Flat-rate porez je po svojoj filozofiji potpuna suprotnost socijal-demokratskom poimanju društva. Uvođenjem jednake stope poreza za sve negiraju se dvije osnovne ideje oko kojih je građena socijaldemokracija. Prvo, njime se negira ideja društvene solidarnosti, i drugo njime se negira ideja društva kao jednog od razloga uspjeha pojedinaca. Nasuprot tome stoji libertarijanska ideja u kojoj je interes pojedinca jedino i apsolutno mjerilo svega – pa i vlastitog uspjeha. To je naravno, u jednoj mjeri, istina – nisu svi isti i ne mogu svi jednako postići – no i tada, uspjeh pojedinca neraskidivo je vezan uz društvo u kojemu djeluje, i da shodno tome treba participirati više u tom društvu. Progresivne stope oporezivanja dohotka već su desetljećima osnova socijalne države u Europi.

S druge strane, flat-rate porezom pokušava se prodati priča o jednostavnijoj državi u kojoj je lakše invenstirati. No za takve tvrdnje jednostavno nema uvjerljivih dokaza. Primjeri bivših sovjetskih baltičkih država koji se navode kao primjeri investicijskog buma zbog flat-rate poreza, to jednostavno nisu. Da u tim državama je uveden flat-rate porez, i u posljednjih dvadesetak godina su te države ostvarile značajan rast, no znanstveno nije utemeljena ni korelacija između ta dva događaja, a kamo li uzročna veza. Flat-rate je bio samo jedan od poteza kojima su te države mijenjale investicijsku klimu. Štoviše, nema ni uvjerljivih dokaza da je investiranje s jedinstvenom stopom postalo jednostavnije. Radi se doslovno o marketinškom spinu – svaka ozbiljnija investicija je popraćena pažljivim izračunom projekcije prihoda, rashoda i poreza, i sam broj stopa na dohotku je tu doslovno marginalno nevažan. Puno veći utjecaj imaju primjerice razina korupcije, razina nelikvidnosti (nenaplativosti) i pravne nesigurnosti (sudski procesi koji traju desetljećima).

flat-tax-visualizedBottom line je da uvođenje flat-rate poreza na dohodak nema značajnu ulogu u investicijskom ciklusu, ali ima itekako značajnu ulogu u društveno-političkom pozicioniranju političkih opcija. Da ne spominjem utjecaj tog poreza na povećanje ekonomske polarizacije na bogate koji postaju još bogatiji i siromašnje koji postaju još siromašniji. Jednostavno rečeno, flat-rate porez predstavlja sve što socijal-demokracija – NIJE.

Utoliko je frapantno da jedan socijaldemokratski podpredsjednik vlade za gospodarstvo na direktno postavljeno pitanje odgovara kako tu informaciju “ne može ni potvrditi ni opovrgnuti“. Socijaldemokratski ministar i podpredsjednik Vlade takve špekulacije treba uvjerljivo otkloniti.

Svjestan sam da je situacija u zemlji jako loša, i podržavam mnoge nepopularne poteze koje je potrebno donijeti. Čak sam i prije izbora napisao da će zbog potrebe za uvođenjem reda Vlada biti žigosana kao neoliberalna i nesocijalna na onim temam koje to nisu, već predstavljaju punu nuždu i potrebu da se rasčisti naslijeđe pseudo-socijalne (a zapravo političko-klijentelističko-koruptivne) politike HDZ-a. No ova najava flat-rate poreza nema niti malo veze s time.

U komentarima ne te najave pojavila se i teza kako se radi o probnom puštanju balona, kako bi se vidjela reakcija. E pa, drugovi moji, evo vam jasne i nedvosmislene reakcije:

Eventualno uvođenje jedinstvene stope poreza na dohodak, ihmo, prestavlja Rubikon koju socijaldemokratska Vlada ne smije prijeći. A ukoliko ju prijeđete, gubite svako pravo da se nazivate socijaldemokratima. Pa i pred vlastitim članstvom. Ako vam je do provođenja libertarijanske politike, široko vam polje, ali nemojte to raditi skrivajući se iza imena Socijaldemokratske partije.