Bandićeve nezakonite nogice

Jedna od prvih stvari koje je Bandić najavio nakon pobjede na posljednjim lokalnim izborima bila je da će mnogi “dobiti nogicu“. Doduše, u toj je izjavi Bandić govorio o zaposlenicima uprave Holdinga (kojih je, nećemo se lagati, bilo puno previše), no ovih je dana Bandić počeo dijeliti nogice, da bi neuki promatrač pomislio da se radi o stonogi, a ne gradonačelniku. stonoga_bandicNaime početkom godine, Bandić je kolektivno podijelio nogice svim članovima školskih odbora i odbora učeničkih domova koje je na četverogodišnji mandat izabrao posljednji saziv gradske skupštine. U 4. broju Službenog glasnika Grada Zagreba nanizano je više od stotinu odluka o razrješenju i imenovanju članova školskih odbora i učeničkih domova, čime je Bandić podijelio petstotinjak nogica. Pa što, rekli bi mnogi, povijest pišu pobjednici. Jest autoritarno, jest čistka, no napravio je ono što mu zakoni omogućuju.

E u tome i jest problem, te su po svemu sudeći sve te nogice – nezakonite.

Naime, Bandić je članove školskih odbora posmijenjivao nepunih godinu dana nakon što su izabrani u četverogodišnji mandat, čime je ta smjena – prijevremena. Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama (članak 119) poznaje slijedeće razloge za prijevremenu smjenu člana odbora: ako svoje poslove nije obavljao u skladu sa zakonom ili statutom škole, ili ih je obavljao na način da onemogućuje redovito poslovanje i obavljanje djelatnosti školske ustanove. Statutom škola se pak razrješenje člana školskog odbora predviđa u slijedećim situacijama: kada Školski odbor utvrdi da član ne ispunjava obveze utvrđene Zakonom, osnivačkim aktom ili Statutom, kada to zatraži prosvjetni inspektor, ako ponašanjem povrijedi ugled i obvezu koju obnaša te bez opravdanog razloga ne prisustvuje na tri uzastopne sjednice.

Niti u jednom Bandićevom rješenju o nogici se ne navode razlozi za masovnu kolektivnu smjenu članova školskih odbora. Što znači da su – pravno neutemeljeni, tj. nezakoniti.

bandic_nogeTako da ću se ja na kraju poigrati Milana. Vidovitog Milana.

Predviđam da će tijekom mjeseca Prosvjetna inspekcija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta zaprimiti troznamenkasti broj zahtjeva za nadzorom nad prijevremenim razrješenjima, te da će potom “institucije odraditi svoj posao”, kako bi saznali – jesu li Bandićeve nogice zakonite.