“Bačen glas” na izborima 2020

Službena kampanja za parlamentarne izbore 2020. samo što nije započela. A kada krene, pripremite se na učestalo korištenje jedne fraze – „bačenog glasa“. Iz perspektive lijevo-liberalnog birača, to će zvučati ovako: „Ako ne želite HDZ na vlasti – glasajte za SDP, jer ćete inače baciti svoj glas“. Time nam SDP, po ne znam koji put, želi zapravo reći „OPET začepite svoj nos i OPET glasajte za nas, jer usprkos svim našim manama, glasajući za nekog drugog zapravo pomažete HDZ-u da ostane na vlasti“.

Temelj takve poruke je da je birački glas koji ne rezultira zastupničkim mjestom u Saboru, bačen glas, čime se pomaže zločinačkoj organizaciji da ostane na vlasti.

Dakle, odmah na početku – ovoga puta priča ne ide tako. Ovoga puta lijeva politička platforma okupljena oko Možemo! ima dovoljan broj glasača da uđe u Sabor. Tri posto koliko dobivaju u nacionalnim anketama zapravo je koncentrirano u urbanim sredinama, te se u polovini izbornih jedinica postotak potpore kreće oko 6%, a u prvoj izbornoj jedinici vjerojatno i više od toga.

No, pustimo to na stranu. Dajte da vidimo što zapravo znači „bačen glas“.

U priči koju prodaje SDP, „baciti glas“ znači glasati za političku opciju koja neće ući u Sabor. No to je tek prvo, i najbanalnije značenje te sintagme. Izraz „bačen glas“ ima i puno dublje značenje, no ono će vam SDP redovito prešutiti.

Znatno je gori i politički značajnija druga komponenta značenja „bacanja glasa“. Ona kada glasaš za neku političku opciju, i uistinu izabereš svoje predstavnike u Saboru ili nekom drugom predstavničkom tijelu. Koji potom okrenu ploču i nadalje glasaju u potpunoj suprotnosti od svojih predizbornih obećanja, te od želja i očekivanja svojih birača.

Kao što se to dogodilo – biračima koji su glasali za SDP-ovu listu.

Na parlamentarnim izborima koalicijska lista koju je predvodio SDP dobila je oko 640 000 glasova i 54 mjesta u Saboru. Tada, kao i danas, SDP je pričao istu priču: „Mi smo jedina alternativa HDZ-u“, „Mi li oni“, „glasovi za druge lijeve i liberalne opcije su – bačeni glasovi“.

Da bi na kraju 13 (trinaest) od tih 54 izabrana zastupnika/ca – glasalo za HDZ.

Sedam žetončića je pokupio Milan Bandić: Zdravka Ronka, Milanku Opačić, Sinišu Vargu, Kažimira Vardu, Mariju Puh, Mladena Madjera i Anu Komparić Devčić. Još ih je šestoro za HDZ glasalo kroz klub zastupnika HNS-a: Marijo Habek, Tomislav Saucha, Bernarda Topolko, Stjepan Čuraj, Božica Makar i Milorad Batinić.

Trinaest od pedeset i četiri.
To je 154 000 uistinu bačenih glasova.
Da ponovim.
Stotinu. Pedeset. Četiri. TISUĆE. Bačenih glasova.

Ako i na trenutak pomislite: ali to je bilo prije, to je lista koju je kreirao Zoran Milanović, s Davorom Bernardićem će biti drugačije – grdno se varate. Upravo je Bero na gradskoj razini redovno punio redove Milanove alter-ego strančice. Najglasnije je odjeknuo prelazak u žetončiće Tamare Čubretović, netom izabrane u predsjedništvo gradske organizacije SDP-a, i to upravo s liste Berinog pulena i pomazanika za novog predsjednika GO SDP Zagreb, Denisa Hrestaka.

No pored nje, kompletna zagrebačka organizacija SDP-a je prepuna Bandićevih žetončića.

Nemojte se zavaravati. Bero je na liste za Sabor nakrcao potencijalnih žetončića barem onoliko koliko i Zoki. Vjerojatno i više.

Iz te perspektive, fraza „bačen glas“ počinje zvučati puno drugačije. I puno opasnije.

„Baciti glas“ ne znači uzaludno glasati za opciju koja možda neće ući u Sabor. U Hrvatskoj „baciti glas“ znači glasati za ljude koji će već sutra vrlo lako i vrlo vjerojatno dizati ruke za sve ono čega se birač liberalnih ili lijevih opcija doslovno – gnuša.

Dakle, ako ne želite baciti svoj glas, ozbiljno razmislite da ga ne bacite na Beru i njegovu „Restart“ koaliciju.


Možemo li umjesto bacanja svog glasa, naći vjerodostojnu opciju koja drži do sebe i vrijednosti koje zastupa? Ja duboko vjerujem da – Možemo!