Zločin i kazna

Sabor je raspušten i Predsjednik je raspisao izbore. Pretkampanja političkih stranaka traje već mjesecima, a pred nama je najintenzivnije razdoblje predizborne kampanje, u kojoj će nas stranke uvjeravati da glas damo upravo njima. Pa ipak, mnogi birači dvoje – ne kojoj stranci dati glas – već da li uopće izaći na izbore. I tu, na pollitika.com imamo jedan svježi dnevnik (“Imaš pravo reći NE“) koji nas poziva da na izbore ne izađemo, ili da barem poništimo glasački listić. Taj se stav u pravilu brani tezom da “su svi isti“, a obično ga se napada tezom da ipak “nisu svi posve isti”, odnosno da je potrebno, ako ništa drugo, “birati manje zlo“. Iako o ovoj temi imam izgrađeno mišljenje i stav koji sam višekratno branio u raspravama, mislim da rasprava oko ovako postavljene dvojbe promašuje metu. Smatram da postoji fundamentalan razlog zbog kojeg izlazak na izbore i aktivno glasanje za neku od opcija – predstavlja imperativ za misleće građane kojima je stalo do dugoročnog demokratskog razvoja. A taj se pak da svesti na jednostavu sintagmu – “zločin i kazna“.

U biti, danas se nalazimo u situaciji u kojoj se kao društvo / građani sudaramo sa neispunjenim visokim očekivanjima od demokracije kao sustava. Rekao bih, opravdano – budući je pravo birača da uvijek traže više i bolje od političkih elita. No u isto vrijeme, moramo biti svjesni činjenice da je 20 godina demokracije (od kojih je deset obilježeno ratnom i poratnom autoritarnom demokratskom suspenzijom) – kratak period. Dobri demokratski običaji, koji uključuju i odgovornost politike i političara za svoje postupke, grade se u puno dužim periodima. I što je još važnije, grade se isključivo u društvenoj okolini koja takvo ponašanje zahtjeva.

Na rudimentarnoj demokratskoj razini, kakava de facto vlada u hrvatskoj politici, ali i u hrvatskoj javnosti, najefikasniji i najvažniji alat društvenog napretka jest – kazna. Političari se moraju sustavno i uporno kažnjavati za svoje propuste. I zato je od velike važnosti izaći na izbore i kazniti HDZ.

Mnogi će reći da to nema smisla, budući su oni koji pretendiraju na vladajuću poziciju – Kukuriku koalicija – isti kao i ovi koji su sada na toj poziciji. Sjahati će Kurta kako bi uzjahao Murta. Iako se ne slažem s tom tezom, recimo da je uistinu tako. Recimo da će Kukuriku provoditi istu ili dovoljno sličnu politiku kakvu sada provodi HDZ. Čak i u tom slučaju, nužno je izaći na izbore i kazniti HDZ za sve te pronevjerene milijune, i svo to pronevjereno povjerenje. Čak i da je Kukuriku koalicija ista takva, javna, društvena, građanska poruka mora biti poslana: “Ako ćete biti takvi, kazniti ćemo i vas. I to još gore“.

Bez te poruke, društvo a i politika neće steći motiv za daljnji napredak. Politika mora biti konstantno podsjećana da će pronevjera povjerenja biti kažnjena. Politici, a i društvu mora biti dan (ovog puta negativan) motiv da se pomakne od stanja u kojem jesmo.

<strong>Utoliko je iznimno bitno da poruka bude jasna i glasna. HDZ ne treba samo izgubiti izbore, samo kako bi par mjeseci kasnije neki novi Sanader, ovaj, Karamarko, javnost kupio dobrim PR rečenicama, i nastavio po starom. HDZ treba biti devastiran izbornim rezultatom. HDZ treba biti opomena svima koji pretendiraju na obnašanje vlasti koja je posljedica za laganje, varanje, pljačkanje i pronevjeru vlastitih građana.</strong>

Zato je svaki glas važan, bez obzira kome on bio dan – samo da nije HDZ-u. Doduše, izborni sustav i dalje naglašava poziciju jakih stranaka, a glasovi lista ispod izbornog praga se gube, pa bih ujedno apelirao i na glasanje za listu koja u vašoj izbornoj jedinici prelazi prag (ili je blizu), no čak i bez obzira na to, čak i bez obzira na potencijalno “glasanje u prazno”, bitan je <strong>momentum</strong> koji je potrebno zadobiti na ovim izborima. Zato – izađite na biralište, kako god da bilo.

U tom svjetlu promatram i sve ove ankete koje se zadnjih dana pojavljuju u medijima, a koje HDZ-u daju od 35 do 45 mjesta u Saboru. Iako bi takav rezultat bio povijesno najniži za tu stranku, on je u biti – bezobrazno i neoprostivo – velik. Kako drugačije nazvati rezultat kojeg dobija stranka koja se nalazi pod optužbom da je od svih nas ukrala (najmanje) 32 milijuna kuna, koju je šest godina vodio čovjek kojem se sudi za ratno profiterstvo, čiji su deseci visokopozicioniranih članova po zatvorima? Ne, sve te “preoptimistične” ankete su zapravo – depresivne, i pokazuju da mi kao društvo ne znamo ispostaviti najobičniji politički račun – kaznu – za političko zlodjelo. Dok to kao društvo ne naučimo, ni politika nam neće biti bolja.

Zato, svi na izbore.